Thursday, November 23, 2017

G-Day! [ Yam's Graduation Day and some useful tips for IIUM convocation ceremony]

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah thumma alhamdulillah. Wahh dak-dak UIA sangat tau hahaha. So, lebih kurang 10hari lepas, pada tanggal 13 November 2017 bersamaan hari Isnin, alhamdulillah diizinkan Tuhan untuk menempuhi istiadat konvokesyen UIA yang kali ke-33.

Jumaat tu kecoh UIA banjir, sebab hujan lebat non stop for hours. Yam pun nasib baik keluar awal sikit jeee daripada UIA, dalam jam 3.30pm, tu pun dah menempuh air depan Mahallah Safiyyah. Tapi pukul 4.30pm tu dengar ceritanya lagi dahsyat. Macam biasalah, depan KAED tu memang air masuk sampai ke dalam kereta. Masha ALLAH. Moga dipermudahkan urusan mereka yang terjejas kerana banjir kilat tuu.

Maka, kami para graduan ni dah cuak. Jumaat banjir, Sabtu tu hari pertama konvokesyen. Minta jauhlahhh hujan lebat, apatah lagi banjir. Lecak depan IIUM Cultural Center (IIC which formerly known as CAC Hall) tu, maka tak seronoklah hari graduasi. Apatah lagi kalau banjir.

Sabtu, hujan lagiii. Tapi tak banjir. Ahad, hujan jugak. Tapi dah berkurang. Isnin, alhamdulillah sangat, panas ceng-ceng, lit-lit. Selasa tu pulak baru start hujan. Subhanallah, ALLAH punya kerja. Terima kasih dak-dak UIA yang sudi mendoakan kelancaran majlis. Bukan apa, selain para graduan, kesian juga dekat ibu bapa yang jauh-jauh datang nak tengok anak konvo, sekali hujan lebat ke banjir ke, tak ke syahdu :(

Okey, back to my session.

Last day, yeap. Last session, yes. Sesi petang. Memang agak tak favor sesi petang ni, sebab selain nak masuk dewan tu rushing dengan solat Zuhur, bila keluar dewa tuu rushing dengan solat Asar pulak. Tapi takpelah, tak hujan pun dah cukup besar nikmat, maka kita redhakan sahaja :)

Since session Yam hari Isnin, memang dah rasa sayu syahdu nian hati ini sebab dapat agak dah, abang kakak yang bekerja berkemungkinan besar tak boleh hadir - susah kot nak cuti. Plus ni konvo je kan, so watlek watkul je okey. Bukan semua pun boleh masuk dewan tengok konvo, kalau ambil cuti dan datang pun, kena berpanas pulak haa. Kesian, dengan budak-budak lagi. So, Yam dah pesan pada diri sendiri, jangan nak excited sangat haha. Baju konvo pun buat guna kain sulam beli kat Bandung yang kebetulan gi jahit. Terjadi lah ia sebagai baju konvo yang Yam tak plan langsung pun mwehehe.

Photoshoot konvo pun kongsi ramai-ramai dengan kekawan. Takde maknanya nak bayar Rm150/jam untuk shoot sensorang. Minta tolong junior Rai je, bayar dalam rm10 je sorang untuk 2jam mwahahaha. Okaylah tu, daripada awal-awal tuu, I didnt even think to hire any photohgrapher. Tapi lepastu tetap semangat tangkap gambar guna phone, like hundreds of pics. Hiks.

Ya anak-anak, adik-adik. Bukan senang nak konvo. Kau kena isi borang tu borang ni, kena selalu updated dengan tarikh ambil jubah, hantar jubah apa semua tu. Kena fikir baju, photoshoot and some even consider make up. Akak faham dik, kau tunggu like 5-6 years since foundation for your graduation day (will be referred as G-day as of afterwards), so wajarlah kau nak berhias diri sikit daripada hari kebiasaan. Silakan, silakan. Tapi jangan sesekali kecam orang pemalas cam akak ni yang tetap tepek bedak Johnson Baby je kahkah pastu mulalah by evening keluar dewan tuu muka serupa teh ais kelat huks

Pastuuu ada juga kekawan kau yang prepare convo gifts, so as courtesy kau mesti rasa nak membalasnya kan. Yam pun preparelah sesikit dengan rakan -rakan terdekat, selagi mampu. Yang belum dapat anything daripada Yam tu, doakan Yam murah rezeki, nanti sebelum grad LLBS, Yam kasi dekat semua orang yaaa insha ALLAH :D *ayat selamat*

Selain itu adindaku sekalian, kalian juga perlu mempertimbangkan layanan kepada parents kau yang datang dari jauh untuk G-day kau. Macam akak kau ni, mak ayah, sorang kakak dan sorang anak saudara datang nun dari Kelantan. Memanglah mak ayah selalu datang KL ziarah anak cucu, tapi bila mereka datang specially untuk kita, tak tahulah kenapa tapi Yam rasa sangat accountable untuk entertain diorang. Selalu abang kakak yang akan bersungguh, fetch kat airport, bawak gi makan etc, maybe sebab masa tu dorg tahu parents kami datang untuk dorang dan anak-anak dorg. Tapi ni since Yam tahu parents datang sebab G-day Yam, maka I have that kind of responsibility to entertain them most of the times, if not all.

So mulai hari Jumaat tu Yam fetch dorang kat aiport, bawa pergi rumah abang kakak, bawa ke sana ke sini, dan finally hantar balik ke airport on Rabu, meskipun kena monteng kelas. Ihiks padahalmemangsukamonteng huhuhu. Bukannya diorang minta atau suruh, tapi maybe kami dah terbiasa dengan cara macam tu kot, which I hope it is a good thing for our parents dan moga istiqamah :)

So the day came. Yam bawak mak dan ayah serta Kak Yah ke UIA pagi Isnin tu around 11 something, for the session will begin at 1.30pm. Dinasihatkan kalau engkau sesi petang, before 12 dah masuk UIA sebab taknak stuck dalam jammed orang yang sesi pagi nak balik. Cari parking as close as possible dengan CAC atau masjid, considering your parents. Kalau convo on weekend okay sikit kot, sbb boleh parking tempat staf. Tapi bila weekday, hari bekerja, mana boleh parking tempat staf. Memang ada port lain, tapi limited lah. That's why come as early as possible. Early birds get good worms, remember? Ewahh. Kahkah maka hari kejadian tu, Yam usahakan parking dekat building Engineering, so dekat dengan both masjid dan CAC Hall. Dekat tak dekat, 5mins jugak berjalan, which was agak jauh jugak la untuk my parents yang dah reach 60 y/o tuuu.

Okay, sampai-sampai je terus tuju ke masjid. Masuk waktu ke belum ke, tuju je ke masjid. Sebab dorang stay lebih daripada 3 hari, dah tak boleh jamak. Maka kena solat satu satu. Nak ambil wudhu' lagi, nak berjalan lagi, tahu la kan masjid SHAS tu ruang solat di atas (walaupun ada je kat bawah tapi kot2 penuh ke kurang selesa sikit ke untuk mak ayah), maka seeloknya tuju je ke masjid. Masuk waktu terus solat, dan Yam terus ke CAC sebab graduan kena start masuk pukul 1.30pm. Parents lambat sikit, around 2pm. Ingat, smart card yang sekali dengan invitation card tu graduan kena pegang. Satgi takde benda tu, tak terpanggil nama kau kat stage. Invitation card tu je bagi kat parents. Takde benda tuuu, xboleh masuk pulak parents. Jangan duk buat loqlaq tauuu.

Okay, masuk hall. Pasal attire. Girls please have jarum peniti nak letak dekat topi supaya nicely attached dengan tudung. Supaya tiada kejadian yang tidak diingini berlaku masa kau tunduk dekat Rector kat stage nanti tu ke apa ke. By the way, nanti akan ada akak-akak staf/komiti yang akan tolong, so dont worry too much. Tapi just in case, prepare your own jarum la. And bawa beg kecil yang boleh silang pastu kalau sarung robe tuu takdelah nampak sangat kau pakai beg. Kecil jeee, bagi muat phone, smart card tu pastu lipstick ke sebatang. Cukup ah. Kot-kot nak calit sebelum naik stage kan.

Oh btw pasal attire especially girls, uni lain akak taktahu diknon oi, tapi kalau UIA, sisters WAJIB pakai tudung kaler krim. Suka kau la light cream ke off white ke light yellow ke, asalkan menurut mata kau dan rerakan kau tu warna krim, pakai lah. MESTI plain, takde corak apa2. And since you are going to wear that the whole day, maka please wear something that you are comfortable with, yang kau takkan rasa tak konfiden. Contohnya selalu pakai bawal, janganlah hari konvo tu kau degil nak pakai shawl satgi kau rasa x selesa susah dik ooi. Kalau nak pakai shawl jugak, biasakan diri pakai shawl dulu seminggu dua sebelum konvo. Get yourself used to that first, until you feel confident. Sebab kalau konfiden, anything looks good on you sweetie. Why? Because confidence is the bet jewelry a girl can ever wear. Okay? Ahaaa

Btw kasut kena dark in colour. Black, dark brown and dark blue. Please adhere the supposed attire, satgi committee deny entry engko akak taktahuu. Haha takdela sampai x kasi masuk, tapi nanti diorang akan kasi attire yg menepati majlis, which can be tudung sarung kaler krim, atau kasut saiz gedabak kaler gelap. Since you will never want to wear something like that and look bad on the stage and in the pic, please please please follow je rules tu ya :)

Okay back to the session in the hall.

Session tu biasa lah ada selawat, nyanyi lagi UIA dan Negaraku etc, but you shall not miss out the moment YB Rector bagi speech. It was really meaningful. Macam kitorang, YB Rector umpamakan kami ikan-ikan yang berenang di akuarium UIA, yang sudah sedia untuk dibebaskan di lautan terbuka di luar sana, and she gave some life advices that I would treasure them. So, pay attention dekat Rector's speech, for it would be so nice to be listened to, and to be recalled of one fine day. Tauuu. Jangan tidur pulak, dah-dahlah tuuu tidur dalam lecture 4-5 tahun lepas mwahahaha. (I was saying this to myself by the way, with all due respect :D)

On the side note, kalau ayah kau seorang pembaca tegar, macam ayah Yam, pesan kat dia masuk hall tu bawak buku please. So that takde la dia bosan nunggu sesi habis. Ye lah, satu sesi dekat seribu (atau lebih) kot graduan nya. Lepas kau naik stage, ayah kau dah takde objektif untuk stay dalam hall. Tapi takleh keluar sebab tak lawa la pulak kan. Protokol pun kena jaga juga. So stay je la sampai habis sesi. Ayah Yam duk belek buku tentatif entah berapa juta kali kakakakaka kesian beliau.

Mak?

Ha, mak-mak ni kita pesan suruh bawak powerbank hahaha. Whatsapp, tangkap gambar, ambik video, banyak guna bateri ye mak. So, seperti mana ibundaku, titipkan pesanan pada ibundamu jua supaya bawak powerbank nak layan telpon dalam dewan tuuu hihi

Okay, sesi tamat. Keluar dewan. Haaa ni part rushing sikit. Semua orang nak keluar. Dahaga, lapar, nak solat, semua ada. Kat sini kau kena berlapang dada dan banyakkan bersabar. Orang ramai, berpusu-pusu. Tapi tetap rileks kayhh.

Yam kenmain gembira bukan kepalang bila keluar hall tuuu ada semua abang kakak abang ipar kakak ipar dan anak-anak menakan! Abang Yam cuti, abang ipar kakak ipar half day, kakak pun half day, bebudak cuti (ponteng) sekolah, makaaaaaaa meriahlah gambar convo Yam alhamdulillah.

Terima kasih for making it, sibs. And for the flowers. Oh btw sebab ni session last, banyak bunga murah-murah, rm10 untuk bouquet bebesar, rm5 untuk kecik sikit, in fact kitorg dapat bouquet free je mwahahaha regardless, thanksss. Lepastu penat la sikit nak jaga bunga tuu tetiap hari kena tukar air, and after seminggu dah boleh buang sebab layu. Huhuhu anyway it's the thought that counts, kan? Makanya, muchas graciasss :3

Okay lepas sesi bergambar sesikit, maka pi lah solat. Masa ni curi masa jumpa kekawan sekejap dan tangkap gambar. Tapi serius tak ramai yang Yam sempat jumpa, sebab memang dengan family je most of the times. Takde masanya nak gi cari kawan kejap. Kalau jumpa pun, kebetulan je. Takpe, next time ya. Masa konvo ni, ejas specially untuk family je dulu.

Kami sambung terus dengan maghrib, lepastu ke kedai gambar di kawasan masjid tu untuk ambil gambar studio. Alhamdulillah, satu lagi kenangan indah sebab takde dalam plan Yam punn nak ambil gambar studio sebab mahal mwehehehe tapi BangMat yang belanja haha.  Lepastuu gi makan dan balik rumah. Sampai rumah around 2 am haa tak ke pengsan engko, the next day tu memang tak lah nak kelas hahaha. (Akak kan LLBS so the day after convo terus ada kelas.)

Overall, convo ni merupakan pengalaman baru bagi Yam. Tak pernah convo, hatta masa tadika ke tabika ke derjah 6 ke SPM ke takde, takde pakai jubah konvo ke mortar board tu ke, TAKDE. So, ni pengalaman pertama. Nasihat ikhlas, jangan expect untuk ada kenangan best je. Akan ada situasi yang membuatkan kau tak selesa ke, nervous ke, nak marah ke, kecil hati ke, akan ada. Mungkin la ada antara kalian yang direzekikan untuk a perfect moment during the convo, tapi ingat juga mungkin ada kekawan yang tak berapa feel nak convo, mungkin sebab takde insan yang diimpikan untuk hadir bersama, atau tak sempat nak tunjuk skrol dekat either of the parents atau family members ke. Jadi, dalam kita bergembira, jangan lupa yang tiada. Berlapang dada, whatever the feeling is, moga Tuhan izinkan kau bersyukur dengan segala kurniaanNya.

Ada satu moment tu Yam tak percaya yang Yam akan bergraduasi, like for real my G day has come?! Tapi itu adalah satu kenyataan. Bermula 2011 di CFS, dengan fail UPU, tebalkan muka pergi manually apply dekat AMAD IIUM (thank Ayer!), pastu mulakan pembelajaran di CFS PJ, kenal orang baru, kenal crush (ehh!), masuk persatuan itu ini, pergi tempat itu ini, lepas setahun setengah masuk Gombak, lagi luas skopnya, empat tahun di AIKOL, suka duka jatuh bangun, akhirnya ALLAH izin naik stage terima scroll daripada YB Rector, masha ALLAH.

Terima kasih, Tuhan, untuk rezeki yang berpanjangan ini.
Dan untuk hadiah yang tidak aku pilih, namun aku tahu merupakan yang terbaik untukku; ibu bapaku, keluargaku - TERIMA KASIH - kerana masih dipanjangkan jodoh kami untuk bersama.
Para pensyarah dan rakan-rakan tak kira sebaya, junior atau senior, staf-staf, makcik pakcik cleaner, cafe dan sebagainya, TERIMA KASIH banyak - untuk pertemuan-pertemuan yang mengajar ilmu kehidupan, selain daripada ilmu ilmiah yang berkaitan.

Tahniah, Yam, for you LLB.
Sikiiiiiiiiit lagi untuk LLBS. Tahun depan, kita naik stage lagi ya :)




Happy G-Day, Maryam Jamilah!
Now officially an alumni of IIUM! :)
Semoga direzekikan Tuhan untuk memanfaatkan ummah dengan sedikit sebanyak ilmu dan tenaga yang ada.


Wallahu'alam, wassalam.

Loveliest regards,
Maryam Jamilah,
AIKOL 36th Batch,
IIUM 33rd Batch.
2017.

0 love letta(s):