Wednesday, April 8, 2015

Theatre 360 : Janda Beranak Ramai dan Bas

Bismillahirrahmanirrahim.

Selepas deretan 3 test mid sem, bermula dari Jumaat, Isnin dan Selasa, alhamdulillah diizinkanNya untuk berhibur seketika pada malam Selasa tu - menonton 2 teater pendek yang diarahkan oleh senior Aikol, Br. Aimaduddin Aiman.

Saya mula mengenali Abang Aiman ni masa zaman Teh Tarik For The Soul, first batch dedolu. Masa tu fun sangat, dengan Kak Muna dan Abang Aiman sendiri sebagai perantara. Sesi perkongsian Abang Aiman pun sentiasa menarik - sentiasa padat dengan elemen dakwah dan muhasabah.

Tirai pentas malam itu dibuka dengan teater Janda Beranak Ramai. Mengisahkan seorang balu yang mempunyai 8 anak, hasil perkongsian hidup dengan dua suami. Mesej yang sampai kepada saya ialah - orang yang kau nampak pada mulanya kurang baik, tak mustahil orang itulah sebenarnya lebih baik daripada orang yang kau sangkakan kau boleh bergantung padanya. Which means, jejaga dengan orang sekeliling kau. Walau dia tak baik dengan kau, who knows yang orang tu lah yang akan tolong kau somewhen in the future. Dan vice versa. Yang ni, lagi dahsyat. Jejaga dengan orang yang baik dengan kau. Bukanlah nak galakkan suuzzhon pada orang berkenaan, cuma jangan percaya sangat. Mana tahu, orang yang kau sangka sebaik malaikat itulah orang yang sama yang akan aniaya kau nanti.

Dan sebagai parent, no matter how busy you are, spend your own quality time dengan family kau. Jangan terlalu percayakan satu dua anak kau, hingga kau tak percaya pada anak-anak yang lain.

Dan anak-anak yang lain, yang rasa dah besar, dah boleh berdiri di atas kaki sendiri, pandai-pandailah hulurkan tangan ringankan beban.

Ni je lah mesej yang saya dapat daripada cerita Janda Beranak Ramai yang saya boleh kata - it is opened to wide interpretations of people. I was expecting something more from the play. Saya masih lagi terfikir what happened to Nadhirah. And what is actually Bojeng, sampai ramai sangat orang di luar sana mahukan ia? Is it only a plane, or it has something else other than that? Dan kenapa ending Janda Beranak Ramai ni diakhiri dengan ucapan 'Good Night' yang kedengaran seolah-olah diucapkan oleh kapten kapal dari dalam kokpit?

Deep sangat ni, hingga saya rasa terkilan sebab tak faham semua mesej yang nak disampaikan. I was like, aku ni jumud sangat ke, atau this story itself yang terlampau deep? But I believe, the incompetency is in my sides. Abang Aiman surely wants to deliver a strong message behind all these hidden truths.

Pementasan diteruskan dengan Bas ; Tiba Masanya, Ia Akan Menjemputmu or something like that lah dia punya tagline. Yang ni pulak berkisar tentang satu fasa dunia pertengahan, antara manusia di alam roh, yang menunggu untuk dijemput dengan 'bas' untuk 'balik kampung' or in another word, untuk kembali ke akhirat sana.

Situasinya ialah di mana roh-roh Anis, Destri, Amar, Wahyu dan sapa ntah sorang lagi lupa nama dia seolah-olah dibangkitkan - dan mereka punyai cerita sendiri. Anis - yakin bahawa kepulangannya nanti diterima baik oleh 'orang kampung', sebab dia yakin dengan segala amal dia selama dia hidup. While the others tak ready lagi nak 'balik kampung', belum puas beramal cukup2 sebagai bekalan di 'kampung' nanti - sebabnya masing-masing ada kisah silam tersendiri yang sampai ke sudah mereka sesali.

Dan Anis - rasa diri tu mulia berbanding yang lain, langsung jijik dengan pendosa-pendosa tu, seolah-olah dia langsung tiada noda. Enggan membenarkan yang lain mendekati dia - bimbang dosa mereka terpalit padanya. Bimbang dia turut dikotori debu-debu dosa yang lain. And at the end of the play, roh-roh yang lain tu seolah-olah menaburkan debu dosa kepada Anis - kerana menurut mereka, Anislah antara sebab mengapa mereka menjadi pendosa.

Anis memang mulia, tapi dia nak mulia sorang-sorang. Dia tak nak bantu kawan-kawan dia. Dia biarkan salam pertolongan yang mereka hulurkan tak bersambut. Dia jijik dengan pendosa tu semua. Dan akhirnya, bila debu-debu dosa tu mengotori baju Anis yang sebelum ini putih suci, Anis jadi tidak mahu lagi 'balik kampung', meski 'BAS' sudah tiba. Anis mahu cucikan pakaiannya dahulu, baru mahu 'balik'. Namun, di saat yang lain dengan relanya menaiki bas, Anis - yang kononnya mulia, seolah-olah ditarik, diseret dengan paksa untuk menaiki bas. Biarpun tadi, dialah yang paling bersedia untuk 'balik'.

Mesejnya ialah - jangan kau rasa kau mulia, kau pandang pendosa itu hina. Sebab kita tak tahu pengakhirannya, which is mungkin yang hina tadi tu tersenyum di syurga, sedang kau tersadung ke neraka.

Tapi, this does not necessarily means kita yang berdosa ni, kena seronok goyang kaki je lah. Nanti kat 'sana', salahkan yang mulia ni sebab tak bantu kita masa di dunia. We have the obligation untuk tolong diri sendiri dulu, then only you can put the blame to others. Ini masalahnya, kau memang dah tahu benda tu, but kau memilih untuk tidak mahu. Haaaaa aku pun dah main acah-acah deep. But serious talk ni gaisz, aku tahu korang tahu. Cuma korang sendiri je tak nak benda tu. Well, if you know what I mean.

Tapi secara umumnya, Teater360 ni memang sarat dengan mesej dakwah. Terima kasih Abang Aiman kerana menyediakan platform untuk hiburan bermesej. Semoga ALLAH mempermudahkan urusan Abang Aiman and the team untuk terus menghasilkan karya bermutu macam ni. Benarlah, pandang benda tu dari sudut 360 darjah. Bukan sekadar sisi pandang engkau je.

Sekian, review tak seberapa daripada penonton marhaen yang tak berapa nak faham bebenda yang deeeeeep ni. Semoga ALLAH izinkan untuk senang faham mesej-mesej tersirat ni.

May ALLAH bless all the crews and parties involved!

Wallahu'alam, wassalam.

0 love letta(s):

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template