Sunday, March 22, 2015

Mahabbah Outreach & Induction Program : Kg Susu, Cameron Highlands.

Bismillahirrahmanirrahim.

Menjadi seorang insan bernama Maryam Jamilah, bila dengar je Cameron Highlands, nescaya muka secara automatiknya akan menjadi berseri bersinar blink-blink, dengan gemerlapan cahaya gembira yang dipantulkan terus dari laman hati ecewahhh padiaa ni. Haha :D

Okey, okey. Kita start balik ya, dengan cara yang lebih berhemah dan berhikmah gittew.

Berkat kesabaran seorang Farhan Liyana aka albudulover, juga usaha gigih dan tidak putus asanya beliau dalam mengajak YamJamilah menyertai program anjuran COMRADE yang mana Paan merupakan salah seorang ahli - yang kini dah naik pangkat jadi mainboard (memegang jawatan Tarbiah and Training - TnT - WOWWW), maka Yam Jamilah - dengan menarik Waniey Yahaya, kasilah nama kitorang masa pendaftaran COMRADE tuari masa kat business compound mesejid ni. PERKIM ada, JASA ada, Titian Asli pun ada, tapi telah ditakdirkan hati kami tergerak nak join COMRADE :)

Haaaaaa apadiaaa COMRADE tu anak-anak sekalian? Kalau Yam, Yam bantai jawab 'comrade is a word in English which may also mean friend ; a close friend. But this term is usually used to describe a friend who has been in the military with' .. haaamekkau maksud daripada kamus online Merriam Webster teheee :D Ha celah mana pulak Yam masuk askar, sampai nak ada comrade bagai ni?

Hmmm begini ya anak-anak sekalian. COMRADE tu merupakan singkatan kepada Community Outreach for Orang Asli Development. Senang cerita, diorang ni merupakan siswa siswi yang cakna tentang pembangunan dan kemajuan orang asli. Tak silap Yam Jamilah, COMRADE ni 'pegang' tiga kampung orang asli - di Pahang, Perak dan Kelantan. JASA dan Titian Asli tu pun memberikan fokus pada kebajikan orang asli juga, tapi diorang 'pegang' kawasan lain. So takdelah bertindan, dan alhamdulillah - banyak kawasan orang asli dari negeri yang berbeza boleh kami sama-sama berikan perhatian dan khidmat semampu mungkin. Ecewahh

Masa daftar nama tu, sister promoter tu awal-awal lagi dah cakap, induction untuk new members akan diadakan di Cameron Highlands, Pahang. Muka Yam dah blink-blink, bercampur pulak dengan matahari tegak atas kepala - memang bersinar bak iman. Kenapa iman? Sebab.... iman adalahhhh mutiaraaa, di dalam hati, manusiaaaaa. Hahahahambar. Gelaklah woi :D

Tapi harapan Yam untuk menyertai induction tu makin terkuncup layu - bila mendapat tahu yang Yam ni dalam waiting list saja. Kiranya KALAU ada yang cancel takmau pergi, then only I can fill in the spot. Yam pun, kebetulannya weekend tu nak kena siapkan esaimen, minggu depan tu ada presentation, lepastu Street Art pun nak kena shoot dan hias boards, maka dah tanam dalam kepala - tak payahlah pergi induction. Bukannya dapat pergi pun....

Tapi bila jumpa HAKAK Paan Liyana ni, dia tanya dengan penuh concern - join ke tak induction tu? Dengan wajah hampa mencerminkan hati yang duka, Yam Jamilah geleng kepala. Haaa terus Hakak Paan keluarkan tepon beliau - call committee program tersebut yang merupakan kawan beliau, demi nak tanya memang takde seat langsung ke untuk seorang Yam Jamilah. Dan Paan pun macam kecewa nak bagitau - memang takde. Tsk. Hiba hati ini. Tapi takpelah - Yam pujuk hati - yakin bahawa akan ada hikmah di kemudian hari gitu haa.

Tapiii tetiba Khamis malam Jumaat tu, dapat notification di-add ke satu group WhatsApp - Induction Comrade. Haaa hamekkau nasib baik tak terzumba je, dek kerana gembira sangat. Tapi taderlah gembira sangat - serabut adalah , sebab Jumaat esoknya tu ada test Equity, pastu dalam kepala dah buat macam-macam to-do-list. Kalau Yam jadi pegi induction ni, maka leburlah segala list tersebut.


Dalam menyelesaikan urusan dilema seorang Yam, dipendekkan cerita, alhamdulillah, akhirnya menjadi insan terpilih jugak untuk join induction tu. Yam je pegi, Waniey tak. Program tu start Jumaat malam sampai Ahad. Jumaat malam tu, pergi ke masjid UIA, sebab tempat berkumpulnya kat situ. Kami ahli-ahli baru ni diperkenalkan kepada OR Comrade. Lepas angkut barang yang nak dibawa - tong gas, periuk, kuali, bakul, talam, beras etc ke tangga besar, kami kembali ke foyer masjid untuk sesi ice breaking - taaruf gitu. Tamat dalam jam 1 am, kami disuruh tidur dulu, sebab kami dijangka bertolak jam 3 pagi.

Pukul 2 lebih tu bangun, cuci muka je, terus siap2 ke tangga besar. Bas dah tunggu. Alhamdulillah, dalam pukul 3.15am, kami bertolak. Disebabkan mengikut waktu biologinya - masa tu - 3 pagi gitu adalah waktu tidur, maka Yam langsung tak sedar apa dah, kecuali bila pakcik bas berenti solat Subuh dekat Felda Sg Koyan, Raub. Solat dan sarapan kat situ dengan hati yang teruja, sebab dah boleh nampak signboard ke Cameron Highlands. Maksudnya, dah nak sampai la tu.


Lepas tu, kami meneruskan perjalanan. Sempat tertidur jugak, sebab sejam lebih juga rupanya nak sampai ke lokasi kejadian. Sedar-sedar tu pakcik bas dah masuk ke satu kawasan kampung, jalan dah kecil - bas dah tak boleh masuk. So kami turun, dan mengangkut barang secara berjemaah. Dah ada tiga empat orang adik-adik orang asli ni yang muncul menyambut ketibaan kami. Siap offer angkatkan beg lagi. Mekasih dikk :)

Sampai di Kg Susu, kami terus ke dewan yang bakal menjadi tempat penginapan kami peserta perempuan. Peserta lelaki ditempatkan di surau. Alhamdulillah, Kg Susu ni, mengikut cerita senior-senior COMRADE (Paan Liyana la, siapa lagiii) merupakan kampung orang asli yang paling canggih. Rumah pun batu, bukan rumah buluh lagi dah. Malah kawasan perumahan mereka nampak tersusun. Rupa-rupanya, ni bukan Kg Susu ori. Ni Kg Susu yang baru. Yang asal telah dibangunkan oleh kerajaan, maka kerajaan gantikan kawasan Kg Susu baru ini kepada penduduk yang penempatannya terjejas - siap dengan rumah lagi.

Kami dikumpulkan, diberi taklimat dan dibahagikan kepada kumpulan mengikut kepingan puzzle yang kami pilih. Yam dapat puzzle ayam, maka kami semua sebulat suara menamakan kumpulan kami sebagai YamYam Sado! Dan PM program ni - Brader Kiko (yang aku dah lupa nama betul dia) juga merupakan salah seorang daripada ahli kami jyeahhhh.

dari kanan - Wawa, Aisya, Kiko, Aza dan Yam. Yang Yam sandarkan lengan kat bahu dia tu - seorang adik yang belum mumaiyyiz, buat cameo appearance dalam group photo kitorang :)

Kami dibahagikan juga rumah angkat masing-masing. Sementelah hari tersebut dah hari Sabtu, dan kami cuma akan bermalam semalaman sahaja di sini, maka waktu kami dengan keluarga angkat masing-masing adalah terhad. Untuk aktiviti pagi ni, kami main games ikut grup sampai lunch hour, lepastu Zuhur berjemaah. Lepas Zuhur, kami mulakan aktiviti kami yang berlangsung sampai ke petang. Survival race lah, explorace lah, ziarah rumah keluarga angkat lah, games dengan orang kampung lah dan sebagainya. Malam tu kami Maghrib dan Isyak berjemaah, dan makan. Lepas makan, kami ada satu group presentation - kena lakonkan balik situasi yang kami dapat.

YamYam Sado dapat situasi nombor 5 - tentang bagaimana nak hadapi situasi bilamana keluarga angkat tak boleh berbahasa Melayu dengan fasih - macam mana nak sampaikan dakwah dan mesej, and in fact, macam mana nak tanya khabar dulu? Maka kami lakonlah dengan jayanya - dengan Kiko sebagai apak yang kurang fasih berbahasa Melayu, Wawa dan Aza sebagai ahli Comrade yang mahu menyampaikan mesej. Yam dan Aisya bertindak sebagai pemberitahu moral of the story sahaja. Hahaha selamat aku, kalo tak kena berlakon dengan apak tu. Hukhuk

Kami tekankan tentang usaha yang tak putus dan semangat kental yang tidak mengenal erti putus asa. Walaupun mungkin ada language barrier, tapi ketahuilah bahawa kita ada satu bahasa yang semua orang faham - SENYUM. Kau senyum je, semua orang akan faham - kau sedang cuba ambil hati atau gembirakan orang tu. Starts with positive vibes, then lepas tu kau cubalah tanya bebenda simple. Amek mana, anak-anak buat apa, makan dah ke dan sebagainya. Kalau tak jalan jugak, kau gawang-gawangkanlah tangan - buat body language, beserta sepotong doa agar dia paham apa yang kau nak sampaikan :D Pucuk pangkalnya, menyerah kalah jangan sesekali!

Esoknya, kami bangun awal - tahajud sesama, sambung dengan subuh. Lepas Subuh tu ada riadhah, lepastu sarapan. Lepastu ada sesi lawatan ke kampung-kampung sebelah -Kampung Senangka, Abu dan Teji. Disebabkan waktu yang terbatas, Yam dengan pemandu pelancong - Paan Liyana, cuma sempat ke Kampung Abu. Kampung Senangkar dah pergi semalam masa survival race tu - siap pinjam kuali dengan amek lagi nak masak lempeng dan rebus telur (maka tak jadi survival sangatlah sebab ada teknologi kuali tu. Grup lain masak lempeng dalam buluh woii :D ). Nak ke Teji, tapi jauh sangat untuk pejalan kaki macam kami. Jadi kami cuba ke Kampung Abu, kebetulan Paan nak jumpa adik-adik dia yang dirindui sekian lama.

Jauh jugak berjalan. Adalah lima belas minit merentas hutan. Tapi worth la, sebab pemandangan dia not bad. Rasa macam autumn aje. Ranting banyak yang togel, daun pun kekuningan berguguran gitu. Indah :)))


Nampak je bumbung-bumbung rumah, Yam dah lega. Paan pun gembira. Terus dia panggil nama-nama yang Yam tak pernah dengar - Mia, Ucha (ehh ke Icha) dan siapa lagi ntah. Kami naik ke satu rumah ni, Paan nak jumpa Amek Sofi. Paan kenalkan Yam sebagai orang baru pada Amek Sofi yang hakikatnya muda 2-3 tahun daripada kami. Yam senyum manis-manis, dengan harapan supaya senyum manis nilah akan terpahat di ingatan Amek sekalian, and I was told that antara kelebihan orang asli ni ialah - ingatan mereka yang kuat :)


Di rumah Amek Sofi tu, merasa la naik rumah made from buluh. Subhanallah sejuk dalam tu, walaupun kat luar tu cuaca panas. Dan Yam sibuk fikir, cemana keadaan diorang kalau hujan? Tak tempias ke, dengan lubang sana sini? ALLAHU, semoga mereka ini dilindungi.

Lepas jumpa Amek Sofi, Paan bawak ke rumah Mia pulak. Mia ni umur 12 tahun, dan Paan ralit bercerita tentang geniusnya seorang Mia ni. Tuari dia tanya Paan pasal ISIS - ternganga kejap Paan nak jawab. Unexpected question. TIDAKlah nak lekehkan dia, tapi ni isu ISIS kot. Yam yang dah tua bangka ni pun sehari sekali pun tak fikir pasal ISIS. Ni budak Mia ni, nampak sangat performnya - fikir isu dunia yang sangatlah jauh relationnya dengan kehidupan seharian dia.

Mia ni nak UPSR tahun ni, jadi kami bekalkan kata-kata semangat cukup-cukup kat dia. Dia senyum je, tak cakap banyak - cakap cuma perlu. Sambil tu dia dukung adik dia, terserlah sisi penyayang dan pelindung seorang kakak pada dia. Paan suruh dia usahakan dapat 5A, nanti boleh masuk sekolah berasrama. Tapi Mia tak nak. Katanya, takut dibuli. Yam terjeda seketika. Simpati mencurah-curah. Mohonlah jangan ada lagi manusia yang rasa mulia hanya kerana asas bangsa, atau rupa, atau warna kulit, ataupun agama gini. Haihhh

Kembalinya Yam ke Kg Susu usai melawat Kg Abu dan sempat bersalaman dengan beberapa amek di Kampung Senangkar, membawa seribu satu rasa. Satu demi satu lapisan rahsia yang selama ni tersembunyi, kini tersingkap. Yam tinggalkan Mia dengan rasa syahdu. Tambah syahdu, bilamana dia ucapkan,

"Kak, nanti datang lagi ya." walaupun kata-kata tu mostly ditujukan pada Paan selaku kakak angkat dia, tapi Yam turut terkesan. Rasa dihargai dan diperlukan. Sementelah, dia tanya nama Yam, dan dia senyum senang bila Yam kata nama Yam - Jamilah. Rupa-rupanya budak Mia ni nama dia Jamilia :)

Balik ke Kampung Susu, kami tunaikan jamak Zuhur dan Asar. Lepas tu kami ziarah wida' ke rumah-rumah keluarga angkat. Kami kena isikan borang survey untuk mereka - so Yam ambil kesempatan nak sembang dengan amek-amek dan apak-apak. Ada satu rumah tu, Apak dah tua. 70++, dah tak gagah nak berjalan. Satu rumah lagi, cuma ada amek. Apak tak ada, kerja buruh di Tapah. Amek kata, dia rindu Kg Susu yang lama, sebab kat sana dia ada tanah kebun dan bebas bercucuk tanam. Tapi kat sini, kawasannya terhad, dah tak boleh bercucuk tanam.

"Kat sini, mau makan ubi pun kena bayar, dik." Yam ingat lagi sebaris ayat yang amek ni cakap. Syahdu terasa. Mestilah lain - kawasan asal dengan kawasan yang diganti ni. Tapi tak apalah, amek. Rezeki. Lagipun, Kg Susu lama tu untuk pembangunan kawasan ini jugak.

Akhir sekali, majlis penutup diadakan jam 4 petang, dengan kehadiran wakil daripada Jabatan Kemajuan Orang Aslia (JaKOA). Pihak JaKOA nampaknya senang dengan kehadiran pemuda harapan bangsa pemudi tiang negara yang sanggup mengorbankan cuti demi mendedahkan diri kepada realiti sebenar keadaan yang sebelum tak kita ketahui. ALHAMDULILLAH, semoga ALLAH pelihara dan permudahkan urusan sebegini hingga ke batch-batch seterusnya.

Haaa amekkau Amek sendiri yang pegang stick GoPro. Terer ahh Amek, sporting habesss :)

Kami bertolak pulang hampir jam 5 petang. Langsung balik ke Gombak, tak singgah mana-mana pun kecuali makan di Sg Koyan tu, walaupun nama kawasan tu Cameron Highlands - tempat pelancongan terkenal Malaysia. Tak adalah terkilan mana - sebab dalam hati masih penuh dengan wajah-wajah yang ditinggalkan, hingga tak larat nak melayan rasa sedih sebab tak sempat nak jamu mata ni dengan kebun teh atau strawberi atau bunga ros. Apa yang lebih penting, ibroh yang kami dapat hasil musafir kali ini.

Satu yang paling utama yang Yam belajar - anak-anak orang asli ni agak susah untuk dirapati. Maksudnya, boleh aje kau nak huha huha gegurau dengan dia, tapi tak lama. Sebab mereka ada rasa inferior yang menyebabkan mereka susah nak rapat dengan orang. Tapi once kau dah tawan hati dia dan dia dah percaya pada kau, diorang akan appreciate kau sangat-sangat. Dan kau akan rasa touching, sebab kau rasa dihargai dan diperlukan oleh mereka. Yam ingat lagi, masa Paan tengah sembang dengan Mia, Yam duk main-main dengan adik Mia. Huha huha, Yam gurua-gurau dengan dia, ajar dia menulis, then dia gelak tak berhenti - gembira. Nak balik tu, Yam hulur tangan nak salam. And instead, she jumped into my embrace. Terkezut iols. Dia punya peluk tu, rasa macam ikhlas gilaaaa. Sort of nak ucap terima kasih - for being there. Syahdu woiii. Ada sorang lagi tu, cucu Amek Munah. Yam tumpang solat rumah Amek, dan tetiba je budak tu datang peluk Yam, tak nak lepaskan dah. Siap babai lagi ke Amek dia ha kauuu. Panik kejap seorang Yam. Nasibbaik Paan ada, menyuraikan keadaan.

Yang lainnya - Yam belajar - benarlah. ISLAM itu asasnya akidah. Kalau kau approach orang tu, terus kau pompampompam pasal tak semayang masuk neraka, makan babi minum arak tak boleh, lelaki kena berkhatan dsbgnya, mestilah diorang takut woiii. Mesti diorang rasa berat hati dan takmau meninggalkan perkara yang dah jadi amalan turun temurun diorang, seterusnya enggan peluk Islam, sebab bagi diorang Islam ni susah dan menyusahkan, walhal Islam adalah sebaliknya.

Kau sendiri tu, tunjukkan peribadi Islam. Sebab kita ni manusia jenis suka menghukum, maka kau at the first place, put on something yang bila orang judge kau - orang akan kas judgment baik ke kau. Ni kau join misi menyampaikan Islam, tapi aurat dan ikhtilat tak terpelihara - celah mana mesej Islam yang kau nak sampaikannya? Tak terpelihara tu takdelah sampai tak boleh bercakap dengan berlainan jantina, jalan kena tunduk sampai masuk longkang ke - TIDAK. Tapi jagalah - selari dengan adab dan tatasusila ketimuran yang kita amalkan ni, kennn. Selain tu, senyum je sentiasa - sebab senyum tu akan memadam satu lapis jarak antara kita dan mereka. Senyum tu akan mula-mula sekali tawan mereka. When they smile back to, then you know, they open a room for you to approach them closer.

Islam ni kan senang, dan menyenangkan. Jadi jangan nak highlightkan benda yang complicated. Cerita benda yang senang-senang dulu. Kita pun tahu, 23 tahun Nabi SAW berdakwah. 13 tahun di Mekah, dan 10 tahun di Madinah. Tapi dalam masa 13 tahun tu - cuma beberapa perkara sahaja yang Nabi tekankan - antaranya akidah dan akhlak, sebagai teras. Masa kat Mekah mana ada pasal hukum-hakam ni semua, sebab basically kita nak teguhkan dulu asas agama, then only barulah diorang tak keberatan nak melaksanakan kewajiban agama.

Samalah di sini. Kena buat mereka yakin dulu, ALLAH itu Pencipta seluruh semesta, dan Muhammad SAW itu utusannya. Teguhkan basic ni dulu. Kemudian, slow-slow kita terapkan hal-hal lain. Ada beberapa senior dari alumni duk bercerita, diorang sendiri pun, walau dah selalu sangat masuk kampung juma amek, apak dan adik-adik, tapi ada yang lepas 3 tahun, baru boleh sembang pasal Islam dengan keluarga angkat masing-masing. Sebabnya - tadilah, diorang ni sebenarnya agak inferior dan tertutup - susah sikit nak open up pada orang luar, apatah lagi kami bebudak muda yang memang tak ada apa-apa hubungan dengan diorang ni kan. Tapi insha ALLAH, once diorg dah open up, insha ALLAH lagi mudah nak membantu diorang :)

Alhamdulillah, Yam merafakkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada ALLAH SWT kerana memilih Yam antara ribuan yang lain - untuk diberikan kesedaran tentang kewujudan mereka yang sebelum ni Yam tak ambil peduli pun. Alhamdulillah, ALLAH izinkan Yam panjatkan rasa syukur pada ALLAH - selama ni cukup makan pakai - sebab adik-adik di Kg Susu ni, even makan sardin pun diorang gembira sangat. Sedangkan antara kita ni pandang sardin pun takmau. Heyyy sardin makan dengan telur dadar dan nasi panas-panas pun sedap tauuu! Adik-adik ni rilek je pakai baju merah dengan seluar kuning ke - biar tak match pun, tapi happiness diorang bila kitorang ada tu - genuine. Senyum ikhlas. Gelak ikhlas. Dan muka sedih bila kitorang nak balik tu pun - ikhlas. ALLAHU :(

Diorang ni buat Yam fikir - dah, Yam. Kalau masalah kau setakat tak tahu nak pakai kasut kaler kelabu ke hitam, nak kasi match dengan baju kurung kuning - tu BUKAN masalah. Kalau masalah kau setakat tak tahu nak dinner apa malam ni - sama ada tomyam campur dengan ayam goreng kunyit ke atau siakap masak patbelas rasa ke - tu BUKAN masalah. Kalau masalah kau setakat tak jadi tweetfamous, atau gambar upload kat IG tak ramai likers - tu BUKAN masalah.

Kalau sekecil-kecil benda tu pun kau nak kira jadi masalah, nescaya masalah diorang ni lagi berat.

Diorang tinggalkan kampung lama, duduk di kampung baru, sedangkan di kampung lama tu lah ada kebun durian kebung manggis kebun mangga kebung pisang kebun nenas dan sebagainya. Di kampung lama tu lah ada ubi kayu, ubi badak, ubi keledek, petai, jering dan sebagainya yang dah jadi makanan ruji diorang - tapi semua tu takde di kampung baru. Ada, tapi kalau nak - kena bayar. Means kau kena beli. And they will think like - why bother to buy when you can work for it? Diorang juga masih menunggu bayaran pampasan penuh - ditambah pula kos sara hidup yang semakin meningkat ni. Ni nak implemen GST April ni, I really wonder, do they even know its existence? WALLAHI bukan nak lekehkan diorang, cuma Yam sangat kasihan dengan diorang andai kata they have to pay more, but they do not know what they are paying actually. Dahlah duit susah nak dapat woiii.

Di akhir perjalanan, Yam cuma mampu berdoa agar ALLAH memelihara mereka dari sebarang perkara yang berbahaya - yang mengancam dan mengganggu-gugat ketenteraman mereka - baik dari segi haiwan berbahaya, atau taraf ekonomi yang semakin menyusut, atau daripada pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Mohon jangan dizalimi golongan ini hanya kerana mereka tidak setahu apa yang kalian tahu. Jangan sampai mereka sedar bahawa mereka ini golongan teraniaya, sebab korang kena ingat - doa orang teraniaya ni, mahal harganya di sisi Tuhan.

Semoga lebih ramai golongan mahasiswa yang cakna kepada sisi ini. Tidak cuma berpompampompam di arena politik negara, tapi mohon juga diberi perhatian kepada golongan minoriti yang suara mereka tidak didengari oleh banyak pihak. Semoga ALLAH mempermudahkan urusan kita dalam membantu mereka - menyampaikan apa yang perlu mereka tahu, dan menyumbangkan apa yang mereka perlu.

Terima kasih, COMRADE, atas peluang yang diberikan. Terima kasih, Paan, atas ajakan dan bimbingan serta cerita dan berita.

Ucapan terima kasih tulus ikhlas buat Paan yang banyak support Yam, sejak belum daftar jadi ahli Comrade, sampailah bila Yam jadi peserta induction ni. Mekaseh albudulover, saranghae memmuahh

And ultimately, terima kasih TUHAN, atas segala-galanya. Terutamanya tentang kemampuan untuk berfikir tentang hikmah yang Kau kurniakan di depan mata. Syukur alhamdulillah :)

Nanti ada jodoh ada rezeki, kita jumpa lagi yaa apak-apak, amek-amek dan adik-adik sekaliannn :)

Kak Long Kawasan. Candid photo taken by Paan Kebabomm. Mashehh

Wallahu'alam, wassalam.


***

p/s : Tulisan di atas adalah berbentuk peribadi dan ditulis berdasarkan bona fide. Penulis berada dalam keadaan good faith ketika menulis entri ini, justeru sebarang kesulitan amatlah dikesali. Ketahuilah, tulisan ini ditulis secara umum, bukannya disasarkan ke sesetengah pihak sahaja.

p/p/s : Kosa kata -

-> apak - panggilan kepada kaum lelaki orang asli. Maksudnya, bapa. Senangnya, kita panggil dia ayah la. Seolah-olah menganggap dia sebagai ayah kita. Boleh juga dipanggil 'abe' (sebutan e yang macam dalam Emak, bukan Epal)

-> amek - panggilan kepada kaum wanita orang asli yang bermaksud emak. Kalau yang muda, kita panggil 'tatak'.


0 love letta(s):

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template