Monday, March 23, 2015

Bismillahirrahmanirrahim.

Am sort of enjoying a week of mid-sem break. Taderlah break sangat, because I'm gonna have 4 test after the break, two assignments and endless presentation, tutorial question etc. Plus that I'm only gonna spend my break kat rumah, so the feeling of holiday tu tak terasa sangat.

Some of my friends do enjoy the holiday to the fullest by spending their time to visit numerous countries. Some of them are enjoying the Europe trip, some of them are backpacking to Krabi, Korea etc, some others are visiting orphanage in Indonesia, some others are enjoying themselves at Singapore, and some others - who I don't know - perhaps are spending the quality time with family at whole over the world.

Zaman sekarang ni pulak, style backpacking tengah in. Mana ada aku jeles - tengok rerakan sebaya seusia - upload gambar masuk IG, dengan beg besar gedabak galas kat bahu - pastu senyum bahagia, dengan tiket dan pasport di tangan. Tak, tak, mana ada dengki tengok kekawan satu sekolah dulu - yang dahlah memang study oversea, pastu spend summer break la winter break la pergi visit negara-negara berdekatan - yang viewnya masha ALLAH lawanyaaa. Tak, tak mana ada cemburu tengok semua tu.

Mulalah berbagai soalan yang diri sendiri bangkitkan. They can, why can't I? Diorang boleh je backpack pegi oversea dengan kekawan je, tak payah nak tunggu proper holiday dengan family members? Diorang tu boleh je independently pergi ke Europe, Korea, Turki, Thailand, Indonesia, Jerman, Russia etc, and here I am, duk terperuk kat sini? Diorang tu boleh je tangkap gambar lelawa - upload masuk insta dengan caption perghh perghhh?

Yeap. Ada, memang ada. Sikit pun, mesti ada rasa tu. Cemburu dengan opportunity that is given to them. They seem to be enjoyed very much. Nampak fun dan happy gilaaaa. Ye lah, siapa tak happy berholiday kan. Tambahan pula pada usia muda gini - tenaga selalu banyak, banyak tempat boleh visit.

Tapi, tapi la kan, bila fikir balik - they deserve that. Diorang layak. Baik dari segi kewangan dan kemampuan. Financial memainkan peranan utama. And yes, some of them do get the financial support from the parents. And also, some of them ada je yang biaya sendiri percutian mereka - sebab tu diorang boleh je nak ke mana-mana.

Aku ni - dahlah belajar ni self sponsored - tak adalah self mana, mak ayah jugak yang hulur duit. Nak apply scholarship - tak layak tsk tsk. So rasa tak nak burdenkan parents tu melebihi rasa nak gi berjalan-jalan tu. Tetiap sem, kira lepas bayar yuran pengajian tu pun dah syukur alhamdulillah. Nak survive for the rest of the sem tu, pepandailah jimat. Ada masa abang kakak hulur duit, mewahlah sikit berbelanja. Kalau masa kering, sendiri mau ingatlah. Kena berdikari jugak. Mana boleh nak bergantung dengan mak ayah je.

Haa kalau dah gitu, celah mananya nak cari duit nak tampung perbelanjaan kalau nak bercuti? Yeap boleh je nak save duit, provided that backpacking sekarang tak guna banyak duit pun - kalau kau reti berjimat. Tapi aku selalu tanya diri aku - benda tu bebetul perlu ke? Duit tu, kalau tak guna ke arah tu, banyak jalan lain lagi kan yang masih boleh dispendkan duit tu... kan kan?

Kekadang rasa nak tunjuk je gegambar kekawan pergi bercuti ke mak dan ayah, plus that parents aku sendiri pun suka travel.

"Mak, tengok ni kawan sekolah orang, belajar kat Jerman, tapi berjalan sampai ke Russia dah."

"Mak, tengok ni budak kelas orang, mid sem break seminggu pergi holiday ke Europe."

"Mak, tengok ni budak mahallah orang pegi backpack ke Krabi."

Ada, memang ada niat tu. Cuma bila fikir balik, aku dapat rasa yang mak ayah aku sendiri pun nak pergi ke tempat-tempat gitu. Malah, melebihi aku, diorang lebih layak untuk berjalan makan angin ni. Kewangan satu hal - duit dorang kan, sukahati la nak spend ke mana pun. Mesti diorang akan fikir, daripada aku yang masih belajar ni nak gi jenjalan, adalah lebih afdhal kalau diorang yg dah pencen tu yang pergi. Satu lagi, masa. Orang pencen ni masa dia banyak bukan main - tak terikat dengan cuti sekolah ke, cuti hujung minggu ke - so free nak pergi bebila masa. Lainlah aku ni - cuti sem la, cuti study week la, baru boleh kalau plan nak ke mana-mana,

Tapi tu lah, mungkin masanya belum tiba. Untuk kekorang yang senasib dengan aku, sama2lah kita doakan agar dipermurahkan rezeki pada masa hadapan untuk diberikan peluang oleh Tuhan untuk berjalan tadabbur alam. Tambah pula, hikmah Tuhan ni memana pun kau boleh jumpa. Tak nanti ke Russia Eropah Krabi Padang bagai. Kekadang depan mata pun ada, cuma kita tak tahu nak menilainya. Dan kekadang, tak payah pergi jejauh. View cantik ada di mana-mana, insha ALLAH. Lihatlah dengan mata hari, hargainya dengan jiwa - semoga sentiasa nampak kebesaran ALLAH SWT.

Lagipun aku sepatutnya bersyukur - almost semua negeri di Malaysia ni - kecuali Sabah dan Sarawak - aku dah sampai. Some of the people that I know, ada je lagi yang belum kenal Perlis, Johor, Terengganu dan sebagainya. Dan alhdamdulillah, dah dua kali ALLAH izinkan jejak Mekah dan Madinah sepanjang 22 tahun hidup - antara nikmat yang sangat aku syukuri. As for those things, aku  tahu aku patut sentiasa dan selalu bersyukur. Why? Because there's always a room to be thankful :)

Haa, buat Mak dan Ayah yang sedang seronok berlayar di atas cruisde Libra pebenda entah yang route pelayarannya Penang - Langkawi - Krabi - Phuket - Penang, semoga sentiasa dilindungi ALAH SWT. Grab this opportunity, and use it wisely so that every moment counts, to be the best moment in your life. Selamat pergi, dan selamat kembali.

Yam Jamilah, nanti kita travel dengan mahram yang sah ye, nanti. Insha ALLAH ;) Buat engkorang yang ALLAH dah kasi peluang untuk bercuti muda-muda gini dengan rerakan, semoga tak sesiakan peluang yang diberikan, dan manfaatkan masa dengan sebaik-baiknya :)

Salam mid sem break. *buka slides Company dengan titisan air mata. Lepas cuti ni ada test Company woi!*

Wallahu'alam, wassalam.

2 love letta(s):

Anonymous said...

Assalamualaikum kak. Saya nak tanya, masa akak first year akak pakai buku apa je ye?? Akak pakai buku ori ke yang photostat? Akak ada lagi tak buku2 nya ke dah jual pada org lain? ��

M Kamal said...

masa first year dulu (hingga sekarang sebenarnya), akak banyak pinjam buku senior hehe. Sebabnya ada sorang senior yang akak kenal since CFS, sudi untuk menghulurkan buku sebagai pinjaman ke akak, so akak kurang beli buku. And kalau beli pun, kalau ada buku mahal - tp ada photostate version, akak beli yg fotostat tu hehe, sebab murah sikit dan dalam kemampuan.

Biasanya ada je buku2 subjek yg awak nak guna tu dekat memana kedai fotostat, baik dalam uni atau luar uni. Contohnya Badai. Pernah dengar? Dia sediakan servis fotokopi siap dengan delivery ke mahallah lagi.

Sorry ya, akak memang tak banyak buku, so tak boleh pinjamkan pada awak. Kena rajin bertanya cari senior yang memang suka beli buku semua subjek. Tau tau.

Semoga membantu. Wassalam.

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template