Saturday, August 23, 2014

Minggu busy sedunia.

Bismillahirrahmanirrahim.

*letup bunga api*

So, pada 11 Ogos yang lalu Maryam dah jadi 21 tahun ye? Tahniah, tahniah. Semoga peningkatan usia seiring dengan peningkatan amal dan iman. Aamiin. *muka suci hati murni* :D

These few weeks was totally hectic. Tetiap hari, as in, lepas cuti raya tu, kitorang semua kena attend praktis perbicaraan olok-olok, yang mana akan (telah pun) berlangsung pada 18 Ogos 2014.

On the very day of my birthday, Cik Denin Kaif yang mulanya tak tahu that it was my birthday that day, dengan muka bersalah mencerminkan hati yang gundah, menghampiri Yam Jamilah, saying sorry for not knowing, dan siap offer nak belanja lagi, sempena birthday katanya. Memula Yam Jamila menolak jugak. Maluu. Segann. Tapi bila Cik Denin Kaif nampak bersungguh-sungguh dan bukanlah offer-offer ayam cuma, makaaa dengan hati yang girang dan suara yang riang, TERpacul dari mulut ni, Kenny Rogers? Dan Cik Denin Kaif pun setuju aje, melayan nafsu serakah Yam Jamilah. Kakakaka kesian Cik Denin.

Maka petang tu, lepas tamat latihan, dan sekali lagi Cik Denin Kaif mengajak, maka Cik DAT pun Yam Jamilah halakan sterengnya menuju ke KL Fest. Ingatkan nak ke Jusco aje, tapi Waniey tetiba cadangkan KL Fest. Bagus jugak. Dulu pun pernah pegi KL Fest sekali je, tu pun sebab ada orang belanja Kenny jugak. Mihmihmih :D

Kitorang sempat laa pusing-pusing KL Fest tu dulu kejap, sementara mengisi masa lapang nak menunggu rapat ke waktu berbuka. Maklumlah, Waniey masih berpuasa enam di bulan Syawal yang mulia ini :)





Bagus Cik Denin Kaif, tetap tersenyum walau sudah dikikis Yam Jamilah. Wakakakaka ampunkanlah birthday gal ini yaa. Nanti birthday kau, INSHA ALLAH aku usahakan kek Secret Recipe sebijik kat engko. Aku cuba. CUBA. Haha.

Terima kasih ye budak-budak, temankan aku. Layan je kehendak aku. Layan je bebelan aku. Layan je style memandu aku yang 'berhemah'. You girls rock! :))

Hu ha hu ha, dup dap dup dap, maka berlangunglah perbicaraan olok-olok yang kami nantikan dengan hati yang walang tu. Tak tahu nak rasa apa dah. Yang pasti, cuak. Kalau berlakon dalam video, boleh re-shoot, andai kata ada NG. Tapi ni live depan Madam beb, celah mana nak re-shoot nya kalau tetiba tergelak depan tu? Tergelak takpe, boleh pura-pura sawan, tak pun guna dalihan unsoundness of mind. Tapi kalau tergolek? Tergelek? Haa tu macam mana? Okay Yam Jamilah, you are talking rubbish. Move on.

Okey.

Ha, okey. That day, I mean, the Perbicaraan Olok-olok went really well and awesome. It was damn good and unexpectedly, it went really fast, that even we ourselves didn't realize that we had come to the end of it. Biasa praktis makan masa berjam-jam chuols. NG sikit, tegur. Kalau gelak, gelak sakan. Mana tak makan 4-5 jam untuk satu session. Ni, depan Madam ni, bila semua orang fokus dan serious, and did their part with all their best, maka, it took only 2 hours for us to finish the session. ALHAMDULILLAH.

Even ada small silly mistakes here and there, tapi komen Madam sangat memberangsangkan. Madam ada tegur few things, but she mentioned it clearly that such things will not affect our mark. So, that's it. ALHAMDULILLAH, 13.5/15 :) *letup bunga api*

Okeylah tu. Okey sangat dah tu. Yam Jamilah sebenarnya dah cuak. Karang Madam kasi 10 je ke, cemana? Sebab Madam nampak macam particular sikit, so Yam Jamilah gerun kalau Madam agak sukar nak bagi markah. Tapi banyak tu pun dah okey, syukur Alhamdulillah.

So, lepas perbicaraan olok-olok tu, apa lagi chuols, it's photo time! :D








Kakakakaka jadi polis mahkamah je pungg. Hep hepp. Iols dah work on script too hard, jadi tak payah la nak gigih sangat nak pegang watak-watak utama masa POO. Okey lettew polis. Takde skrip pun, melainkan, "Mahkamah BANGUNNN!" Haa tu aje. Senang kan. Hikhok.

Alhamdulillah tamat sudah bendalah ni. So bak kata Piquan, IT'S A WRAP PEOPLE! :) Habis POO ni, nak kena tunggu final exam je lah, sebelum habis short sem ini.

Esoknya, as promised, I went to a date with a married person. Haaaaaaa kontroversinyaaa statement. Kakakaka men-ca-pub (cari publisiti) Yam Jamilah ni rupanya.

Back to the story, Yam Jamilah sebenarnya spent an awesome afternoon dengan Cikya, the married person. It has been almost a year since she got married, bermakna hampir setahun jugaklah tak jumpa. Maklumlah, orang kahwin ni busy dia lain macam sikit. Eheh


Berpinau mata nak cari Sweetree Halal Korean Food yang Cikya aturkan sebagai tempat date kami. Dup dap dup dap jugak, karang sesat jalan. Waze pun tak membantu. Lastly, kena waze manual. Tanya orang! Nasib baik tak jauh, area situ jugak. Waze ni, nak kena ni. Boleh dia kata, you have arrived at your destination, di saat Cik DAT berada di depan kedai Speedmart? Hello iols cari restaurant tau. Korean restaurant!

So, jumpa Nadia tu, macam biasalah, talk session between girls. Korek itu, risik ini. Catch up few things that we missed for the past 10 months, gila tak banyak benda nak cakap? Hu ha hu ha, tengok-tengok jam dah nak dekat 3 jam bertapa kat kedai tu.

Haaa meh nak review sikit pasal kedai ni. Mungkin sebab signboard dia kecik, Yam Jamilah tak perasankan kewujudan dia awal-awal, walhal dah lalu dah. Senang cerita, it was located next to Secret Recipe, berdekatan dengan Dagang Avenue. Akak Speedmart tu bagi direction, dekat dengan kedai dua ringgit jugak Restoran Kari King.

Dekorasi dalaman dia, toksah cerita lah. Memang cantik chuols. Kitorang pergi masa dah nak lepas lunch hour, so orang pun tak ramai. Jadi, kitorang dapat bersembang dan berborak dengan seronok. Privasi la sikit bila orang tak ramai ni. Tapi Yam Jamilah rasa kalau malam, mungkin ramai kot. Ha bagi kekorang yang nak datang malam dan pada masa yang sama nakkan privasi, boleh tempah bilik. Tak silap, dia ada sediakan few small rooms untuk korang makan, atau boleh jugak kalau nak buat small party, or discussing something, sebab bilik kecil tu boleh memuatkan sekitar 6 orang kot.

Makanan? Daripada pembacaan Yam Jamilah tentang restoran ni di blog-blog, harga memang mahal sikit bila korang tengok kat menu tu, tapi ketahuilah wahai manusia, harga sedemikian sangat berbaloi-baloi sebab portionnya memang banyak. Jadi, sebagai pengguna bijak, kami order satu dish je yang main course, saja nak rasa Korean food macam mana rasanya. Nak order bebenda lain, tak berani. Satu sebab takut tak sedap atau tak kena dengan selera tekak. Dua sebab takut tak habis. Tiga sebab takut membazir. Haaaa lebih kurang sama je sebab-sebab tu semua aku tengok. Berkaitan aje semuanyaa. Mwahahaha :D

Jadi, Yam Jamilah ikutkan saja bila Nadia pesan jjam bong. Yam Jamilah order kimbap dengan BBQ sauce, serta campuran ayam, udang dan sotong goreng. Air pulak, Yam Jamilah order ice blended green latte. Nadia pulak, pebenda latte entah. Lupaa. Tapi jenis coklat atau kopi la.

Waiter dia ada local dan foreigner. Yam syak yang foreigner to from Bangladesh, kot. Tapi Nadia kata, Bangla ni Bangla high class, sebab reti speaking English. Ehh haruslah. Siap kena jadi requirement lagi kot for you to speak fluently in English, sebab pelanggan restoran ramainya terdiri daripada orang yang banyak menggunakan Bahasa Inggeris. Satu lagi Yam Jamilah perhatikan masa sesat nak cari Sweetree tadi, kat area ni memang banyak restoran makanan Korea. Jadi, persaingan itu memang ada. Maka untuk kau nak untung lebih, kau kenalah upgrade the standard kan. Katanya la.

Okey, okey. Berbalik ke Sweetree tadi. Sementara menunggu pesanan kitorang sampai, dia kasi bubur dalam mangkuk kecil sorang satu, beserta empat side dishes, yakni kimchi, cheese sausage, bunga kobis yang ala-ala kimchi, dan (maybe) fried kacang panjang. I tried kimchi, the infamous dish in Korea tu, tapi erk. Kurang kena dengan selera tekak. I can bear the bunga kobis punya rasa, tapi tidak kubis yang dijeruk itu. Kacang panjang memang Yam Jamilah tak makan. Maka, hanya sosej je yang mampu habiskan. Satu lagi, bubur dia memang tawar, sebab memang to be eaten together with the side dished lah.

Hidangan pertama yang sampai ialah benda-benda bergoreng tu. Alah, instant kan. Pantas je lah. Okeylah, macam biasa. Benda-benda cenggini kan memang sedap. Lepas tu followed by air kitorang. Yam Jamilah tak tahu air Nadia cemana, tapi air Yam Jamilah memang sedap. Sajalah nak cuba, sebab from one blog ni, dia kata green latte ni sedap. So it was really sedap! Sukaaaa :)

Kemudiannya, the main course finally made its appearance! Jjam bong Nadia dah sampai. Haaahhhh ambikkk kau, satu mangkuk besar. Rasa dia lebih kurang tomyam kita la kut, tapi mi dia self-made mee, dan kurang pedas sikit. Ada udang dan sotong, serta sayur kubis (lagi) dan karot merah. Diorang siap bagi dua mangkuk kecil beserta sudu, macam tau-tau je kitorang memang nak share.




Lepas tu kimbap pulak sampai. So as far as I remember, that was the first time I swallow kimbap. Rasa dia memula okey. Okey, okey, then. Erk rasa macam, telan je lah semua bagi cepat habis. HAHA. Kurang kena dengan selera tekak kami, so kitorang makan satu je, then minta bungkuskan. Nadia kata boleh bagi kat kekawan dia kat kampus yang suka kimbap.


Yam Jamilah agak tertarik dengan set sudu dan chopstick dia, sebab dibalut dalam kertas, seolah-olah baru. So Yam Jamilah terfikir, kalau set baru, boleh bawa balik la kan? Nanti-nanti dia buang jugak. Daripada membazir, baik aku bawa balik.

Tapi bila tanya waiter dia, dia kata no, tak boleh bawa balik. Mungkin tu bukan set baru. Diorang cuma letakkan balutan kertas so that ia 'nampak' baru. Mungkin. Nadia dah mintak bil. Then the waiter came, tanya kitorang adakah ni kali pertama kitorang datang? Yea, so? Dia kata, nak tunjukkan sesuatu. Yam Jamilah dah agak, dia nak tunjuk cara buat candy guna brown sugar kat kitorang. So I told him that it was my birthday few days ago, sebab Yam tahu diorang ada hadiah spesel untuk birthday girl. Ihiks. Dia kemudian mintak nama Yam. M.A.R.Y.A.M :)

Tak lama kemudian, dia datang, demonstrate kat kitorang cara buat candy tu. Guna brown sugar yang dipanaskan sehingga cair, campur soda sikit, then dia ratakan atas pinggan macam doh, kemudian dia lekapkan huruf-huruf yang membentuk nama MARYAM tu. Pastu siap hias lagi. Auwwww.


Kemudian, bila kitorang bayar, dia jemput naik ke tingkat atas. Tingkat dua, ada hanbok and some Korean's stuffs. Tingkat tiga, center pebenda entah. Kitorang pun naiklah. Sempatlah merasa pakai hanbok dan perasan diri ni agassi di Korea nun. Hiks


Dekorasi kat atas pun lawaa. Lebih santai, berbanding di bawah yang lebih tertutup ruangnya. Cermin lutsinar membawakan kepada anda pemandangan di luar sana, serta lelagu Korea yang tak henti-henti berkumandang memberikan feel Korea yang bukan sedikit. Ada lah iras kafe-kafe kat Korea sana nu. Kalau korang perasan, dalam drama Korea, bila scene kat kafe, mesti ada lagu yang kafe tu pasang, kan? Usuallynya lagu omputih. Tapi ni nak mewujudkan aura Korea, haruslah pasang lagu Korea, ye idok? :)

Ada tag few members of Running Man, pastu ada tempat untuk korang letakkan padlock, ala-ala Namsan Tower tu, pastu ada jugak a bench with a huge teddy bear, dan ada keychain Korea, kekalau korang nak belikan souvenir utk rerakan yang tak dapat join gathering korang dengan rerakan lain kat sini.


Lepas bergalok-galok fefeeling Korea, maka kitorang pun beransur pulang. Nadia ada kelas pukul 3, and kitorang nak kena Zuhur bagai dulu. Gerak balik tu pun dah sikit lagi nak pukul 3. Cemerlang Nadia, pegi kelas lambat. Ha ha

So, bye bye lah sayang. Ehh tak boleh panggil sayang dah, ada orang lain yang lebih berhak. HAHA



Till we meet again, insha ALLAH. Jaga diri. Grow up! You are now a lady! Nasihat Yam yang sudah berusia 21 tahun kepada Nadia yang masih 20 tahun. Bulan 12 baru mencecah 21. Tapi dah kahwin dulu daripada Yam. Langkah bendul betul. Hikhok

Golek-golek, few days passed. And finally, I seated for my one and only paper for this short semester, on Friday. 9am - 11am. Lepas tu, terus blah ke Bangi, tinggalkan Cik DAT di rumah Kak Tie. Malam tu, naik bas di Kajang, esok paginya, which is pagi tadi, I'm home people! :) *lelompat bintang*

I couldn't ask more from Him. Lepas settle POO tuari, mak dan ayah ada di KL, transit kejap dari Brunei, sebelum balik ke Kelantan. Mak siap advertise dia buat pulut kuning, gulai ayam, lala masak pedas bla bla bla, which Yam Jamilah dah tak dengar apa benda, sebab Yam Jamilah yang masa tu tengah gegolek nak berehat atas katil, dah melompat turun semata-mata nak bersiap nak balik Bangi. Nak pulut kuninggg! :D So esoknya masa Kak Ti hantar mak dan ayah gi KLIA 2, Yam Jamilah turut sama memecut Cik DAT menuju ke Sweetree untuk memenuhi temujanji dengan Nadia.

So it was really a blissful bless for me. A treat from a roommate at a good restaurant with favourite food, a succesful mock trial, a nice gathering with parents (you know, bila kau berpeluang jumpa mak ayah sebelum exam, the feeling is soooooo heaven!), a dating with Nadia Amilin whom I have not met for almost a year, and finally a final paper which I can say, answerable, maka itu semua sudah lebih daripada cukup. ALHAMDULILLAH. Terima kasih, ALLAH. Despite of aku ni banyak dosa dengan Dia, Dia masih sudi hadiahkan berbagai nikmat pada hamba yang hina ini. ALLAHU RABBUNA :')

Haaaaaa gitu kau banyaknya agenda Yam minggu ni. Maka tak syak lagi, memanglah minggu ni (dan beberapa minggu lalu) merupakan minggu yang sibuk bagi Yam Jamilah. It was really hard and tough, sampai Yam terfikir, do I even can go through all these? And now I'm here, looking back at those hard things, while smiling.

Betullah. ALLAH tak uji kau melebihi kemampuan kau. DIA uji, bila Dia tahu kau mampu. Kalau kau tak mampu pun, Dia akan anugerahkan kekuatan, supaya kau mampu.

Jadi, in any way, susah ke senang, just go back to Him. HE is always there for you. Kan ALLAH dah cakap, bila ditanya tentangNya, beritahulah, bahawa DIA selalu dekat :')

Jadi, ayuh menikmati cuti selama 2 minggu ini, sebelum kembali bergelar mahasiswa UIA Semester ke-2, tahun ke-2 :)

Dah, Yam nak gi makan (lagi). Duduk kat rumah ni ha, ibaratkan kau tinggalkan perkataan 'diet' tu kat UIA sana. Jangan berangan la nak diet. Macam pagi tadi, mak dah gorengkan mi. Ayah pula pi beli nasi berlauk. Haaa karang derhaka pulak kalau tak makan salah satu tu. Jadi, makan dedua. Senang cerita. Dan menggemuklah Yam Jamilah -.-' Takpa, nanti balik UIA sana, kita heret Cik Denin Kaif jogging ye.

Dah dah. Nak gi makan ni. Annyeong!

Err, assalamualaikum :D

Wallahu'alam.

1 love letta(s):

Fatinnadiah said...

Igt td pakai baju pilot . Hihihi. Rupanya... :) polis. Syok naa

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template