Wednesday, August 13, 2014

A-21-Maryam ♡

Bismillahirrahmanirrahim.

Well, alhamdulillah. Allah has bestowed upon me, by giving me the opportunity of being 21, on last 11th of August. Alhamdulillah.

Semoga Yam Jamilah tak sesiakan 21 tahun yang Allah pinjamkan tu. Ya, semoga.

Life hasn't been easy these days. Tapi macam kufur nikmat sangatlah kalau nak kata yang memang life has been hard on me. Sebab to be compared dgn  those unfortunate people yang Allah uji lagi dahsyat di Palestin, Syria, Mesir, Myanmar, Sudan, Filipina, dan few other countrie, memangggg Yam Jamilah jauh lebih bertuah daripada mereka.

Secara duniawinya.

Yeap. Secara duniawinya. Seban secara ukhrawinya, mereka yg syahid tu sebenarnya lebih beruntung. Mereka dah pun beristirehat dengan aman dan nyaman di syurga sana. Allah, cemburunya 

Tapi, dari skop Yam Jamilah, tidak dapat tidak, sebagai seorang hamba pendosa dan berhati kotor, maka mesti ada saja hal dan perkara yang tak memuaskan hati, despite of sebenarnya nikmat yang Allah kasi ni sebenarnya dah lebih dari cukup.

Hidup sememangnya ada naik dan turunnya. So my iman is. It is unfair to say life is being unfair to me, because some of times, me myself is not being fair to myself.

Ada masanya kau dipuji, dan ada masanya kau mungkin dikeji. Dan undoubtly, most of the time, kau akan diuji. Hati kena kuat. Jiwa kena tabah. Jangan lemah. Jangan mudah rebah.

Lemme give you a tips. Bila kau rasa down gila, at the moment kau diuji atau dikeji, cecepat control your mind, and recall balik semua events yang boleh make you get back to your sense. Senang kata, ingat balik semua peristiwa positif yg membolehkan kau kembali waras dan normal.

Believe me, it helps. Sebab Yam Jamilah selalu buat. Memang kau tak akan lupa secara total benda yg buat kau rasa down, but at least, kau akan ingat yang Allah masih ada untuk kau, sebab Dia masih sudi untuk kurniakan kau momen-momen gembira. And automatically, it helps you to go back to Allah.

I also have always been in the situations when people around me is much better than me myself, resulting to other people to see their goodness more than mine. Be it my family members or my friends, I am always surrounded by great and awesome people, which people will be amazed by their kindness and excelness.

In a way, kau akan rasa sangat inferior, sebab orang asyik puji the other person, sedangkan kau rasa kau kenal dia better than other people, and you know that at some times, you are better than that person, in some way. Seterusnya, kau akan rasa depress and tension, sebab kau rasa you also deserve attention and appreciation.

Tu secara realitinya, which is among the things yang akan terkandung dalam hati kau.

Tapiiii in another way, which is from a brighter side, berada dalam kalangan orang-orang lebih daripada kau, akan membantu kau utk boost your spirit, to be at least as good as them, or if possible, to be better from them. Gradually, you will be a better person, insha Allah.

See. Di sebalik benda-benda negatif, insha Allah there's always room for positivism. Insha Allah :)))

Semoga Yam Jamilah sentiasa bersedia untuk memberi peluang pada diri sendiri untuk sentiasa berfikiran positif. Semoga Yam Jamilah bertambah matang, seiring dengan pertambahan usia. Semoga.

Selamat menjadi 21, Maryam Jamilah ♡♡♡

Wallahu'alam, wassala.

0 love letta(s):

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template