Saturday, January 5, 2013

Airport and Its Stories With Me.

Bismillahirrahmanirrahim.

Lepas cita-cita nak jadi pilot hancur berderai ibarat kaca terhempas ke batu, maka lapangan terbang menjadi salah satu tempat kurang digemari oleh saya. Mana taknya, asal gi airport mesti nampak kapal terbang. Mesti terjeling pramugara-gari dan pilots yang bergaya dan menawan. Bergayutan rasa cemburu beranak-pinak di tangkai hati tau takkk :(

Physics tak mahir, Maths tak minat, AddMaths lingkup, ke mana pilot engkau Maryam hoi? Cermin mata yang tersarung itu pula bagaimana? Dan ketinggian yang kurang tinggi? Kurang 4cm untuk cukup syarat jadi pilot? Hueh hueh. *padam angan-angan* *kuis pasir dengan kaki* *air mata mengalir tap tap*

Masa memula naik flight tadi, tader rasa apa-apa, kecuali kalut. Haha. Kami among the last persons yang masuk departure, dan jadi antara yang last boarding. Memang lejen. Hewhew *gelak hambar*

Bila dah TERnampak muka pilot, terus sentap hoiii. Selamba aje dia keluar masuk kokpit. Heyyy, I supposed to be there, if only ; Physics, Maths dan AddMaths A paling kurang masa SPM, mata ni takde masalah rabun, dekat mahupun jauh, dan dari kecik amal makan CalciYum, so that ketinggian melebihi 160 cm. Taaapiii masalahnya takkk. Okey okey. You take your seat, I'll take mine. *redha* *berjalan cari seat* *sesambil usha mamat hensem. hanya mampu istighfar lepas tu :D*

Bila kapal terbang dah mula reverse, saya dah bayangkan, saya tengah pegang gear, dan tekan minyak. Alah, macam saya biasa buat pada DAT terchenta :D Hmmmmm seronoknyaaa! Lepas tu, jalan-jalan kejap, dan bila nak naik ke udara tu, kemain laju. Saya dapat rasa, kuat pilot tu tekan minyak, sebab nak lajukan kapal terbang demi melawan arus angin. Seronoknyaaa pecut kapal terbang :D

Hmm. Hakikatnya keje pilot ni bukan mudah. Nampak aje bahagia berjalan sana sini, berhari-hari tak pijak bumi. Tapiiii, bahaya hoi. Setiap kali penerbangan, nyawa penumpang tu dia yang bertanggungjawab. Hmm. Dah dah. Habis cerita pilot.

Mendarat di LCCT, ayah ternampak sepasang suami isteri, yang lingkungan 60-an atau awal 70-an, membimbit beg pakaian memasing. Mereka ditemani seorang wanita muda dan seorang kanak-kanak perempuan kecil. Anak dan cucu mereka, barangkali.

Then ayah said to me :

"Seksok seksok ayoh nga mok gini laa. Bimbit beg, nok gi rumoh mung. Nok bawok keto pun xcekak doh. Naik kapa teghbe jah la." ayah cakap, sambil gelak-gelak.

[sempat cerita pasai ni kat Twidder :D ]

I was touched.

Baru sedar yang tahun 2013 ni dah menjadikan ayah saya 61 tahun, dan emak, 57 tahun. Dan saya, baru 20 tahun. And lotsss of things are waiting for me ahead. I'm not yet finishing my study, and not yet to be married with anybody, and not yet a mom to any kid.

You know what, this might sound quite ridiculous, for a lady at my age to have such dream, but seriously, I wish that my father will still able to be my wali during my wedding. Not my Abang Mat or Ijat. I want Ayah to be my wali, like he bene one during Kak Ti's wedding.

So, mungkin kena kahwin cepat-cepat, perhaps? Heeeee :D

Tak semestinya. Saya berdoa, semoga mak dan ayah panjang umur + sihat tubuh badan, so that they still have lots of time to be spent with me. Insha ALLAH, they will attend my convocation in another 5 years, my parents will grant their bless on my marriage, and my ayah will able to test and examine his future last son-in-law, and both my mummy daddy will be able to play with my kids, one day, like they are playing with Abang Mat's and Ijat's now. Insha ALLAH!

Hmm. Airport always has 'behind-the-scene' story for me.

May Allah bless, wassalam~

0 love letta(s):

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template