Sunday, November 11, 2012

When Maryam talks about guy.

Bismillahirrahmanirrahim.

My rumah is now in construction. Maka, adalah 3-4 orang pekerja yang datang buat kerja kan. I have no problem with them. Unless kalau ada yang tak sayang mata nak tenung dan renung orang macam takde keje nak dibuat.

Yeah. Today is the first day and it happens.

Antara Perasan dan Perasaan.

Soalan : Perasaan awak aje yang ada yang tenung awak? Mungkin dia tengok aje kot?
Jawapan : Hmm. Kalau dah setiap tindak tanduk diperhatikan, bukan tenung ke namanya?

Soalan : If so, kenapa nak ke hulur ke hilir depan dia?
Jawapan : Tak ke hulur ke hilir macam mananya, kalau dah diorang tu baiki di bahagian dapur. Nak buat air minuman untuk diorang, nak buat kat ruang tamu ke, di saat semua bebarang ada kat dapur? Heh? Hmmm.

Soalan : Awak yang perasan kut! Dia tengok benda lain.
Jawapan : Saya yang perasan? Hueh. Tengok benda lain, mata tak bergerak. Ni setiap kali saya muncul dia stare macam takde benda lain yang nak ditengok. It scares me tau!

Jadi, selesa dengan yang bagaimana?

I'm saying this, takdela bererti saya demand tak nak layan pekerja rumah. Cuma, jangan stare! It's rude and make me uncomfortable. Saya selesa dengan orang berlawanan jantina yang saya tak lihat mereka sebagai lelaki. Means, bukanlah saya tengok depa tu macam 'adik-adik' ke apa... It's just... Saya tak suka dipandang dengan cara lelaki memandang perempuan. I swear, it is a way toooooo rude for a guy to behave like that. Tak kiralah kau buruh ke, CEO ke, pelakon ternama sekalipun.... kalau tengok dengan that lusty look, it is rude. Biadab.

Saya selesa dengan lelaki yang saya boleh anggap macam perempuan. Takde la dengan niat nak main bertepuk tampar dengan diorang. Cuma bila saya boleh anggap mereka sampai tahap macam tu, maknanya saya selesa la nak cakap dan buat apa-apa depan diorang. I need not to behave like a angelic woman that I am not. I just can be myself and have nothing to be controlled. Kan senang. Tapi still, boundary between man and woman tu kena ada.

Fobia dengan lelaki?

Heh? Taklah! Er. DULU. Boleh dikatakan pernah la rasa inferior nak bergaul dengan opposite sex ni. Tambahan pulak, dolu-dolu takde kepentingan dan keperluan sangat untuk berhubung dengan lelaki. Tapi bila dah masuk U, sana-sini jumpa lelaki, I develop the confidence to confront them. I meet many guys with various behaviors. And that's why I say that I am comfortable with guys that I do not look them as men, but more to women, because they are my friends.

Saya ada je kawan baik lelaki. Dari sekolah rendah sampai sekarang pun masih contact. Di CFS pun, Afham dan Fikry ada, sebagai ahli YYA. And beberapa rakan yang lain. In simpler sentence, I have no problem to interact with guys. Tapi sebaliknya, ada aje lelaki yang tak boleh bekerja dengan saya, atas alasan takut saya ni jumud.

Hello! My tudung may be labuh, tapi takde lah sampai mengekang my mind to develop my thoughts. Haih. Haaa, kalau dengan lelaki yang berfikiran macam ni ; which is muslimah bertudung labuh is unapproachable due to the wideness of their tudung, memang saya fobia. Kata orang jumud, dia tu.... narrow minded! *jelir lidah*

***

Okey, dah membebel. Asalnya nak bebel pasal pekerja tu aje, dah melalut entah ke mana. Good job, Maryam! *smirk*

Semoga dilindungi daripada segala musibah. Semoga ALLAH menjaga hati-hati kita daripada terjerumus ke lembah zina.

Wallahu'alam, wassalam~

0 love letta(s):

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template