Tuesday, May 15, 2012

CFS : Setahun sudah berlalu.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, saya dah mula bercuti selepas menamatkan kertas terakhir untuk Semester 3 2011/2012 Khamis lalu. Jumaat tu terus cabut balik Kelantan. Naik tren bersama Kak Nah. Wahhh, gojes gituuuu :D


[muka dah boring tido lama dalam tren. tak sabor nak sampai pasir mas, tanah tumpah darah :D ]

Sedar tak sedar, dah setahun saya menjadi warga CFS. Bererti dah setahun 'peristiwa manis' itu berlalu. Manis? Iya, dulu pahit rasanya mengenangkan betapa banyak air mata yang gugur tiap kali menatap perkataan 'Dukacita dimaklumkan bahawa permohonan anda gagal' atau 'Nama anda tiada dalam senarai' tatkala setiap permohonan disemak. ALLAH mengatur segalanya, di bumi CFS Dia letakkan saya. Bila dikenang kembali, manis! Failures make good experiences, don't them? :)

Setahun di CFS, mengajar saya banyak perkara. How to stand on my own feet, basically on almost all things that I have to handle on myself. Yes, sesetengah perkara, I always have my mom to give her precious opinions to me But there are some times where I need to decide urgently, and I have to have faith in myself to decide. And even I make mistake about the decision, I learn from those mistakes. As told by a best friend, a sentence that she quoted from Bill Gates, success is not a good teacher ^^

Saya jejakkan kaki ke CFS dengan azam menggunung, mahu belajar bersungguh-sungguh dan tidak mengecewakan peluang istimewa yang ALLAH berikan pada saya. Juga, saya tidak mahu mengecewakan ayah yang sangat bersungguh-sungguh membantu saya membuat rayuan dan juga kepada pegawai yang meluluskan permohonan rayuan saya. Jasa mereka akan saya balas dengan keputusan peperiksaan yang cemerlang, insya ALLAH!

Semester 1 saya gambarkan semester yang biasa. Sebagai semester pertama saya di CFS, saya sifatkan Semester 1 sebagai normal. Jumpa kawan baru, kenal orang baru, tahu tempat baru, biasakan diri dengan persekitaran baru. I took quite a long time to adapt myself with the situation. I don't mind of meeting new people, but knowing new people's habits, it worried me more. Saya belajar memahami orang lain. Some of them were naturally behaved like unusual, and some faked it. Even though all these things make me feel bad, but still, I learned many new things.

901's members are one of the best gift ever during my first year in CFS. Knowing them, some how is already enough for me to know people outside there. All 3 of them have different personalities, forcing me to understand three of them very well. 


Salwaniey is having personality disorder, I guess :D Some times, she may be our mom, as she acted very matured. She cleaned the room weekly, even she stood on the high barrier in our room just because to clean the dirt at the ceiling fan. But there have some times where as she was the youngest among all of us. The way she thinks is cute, and some how, funny. And so, she can be sweet, but she also does not fail to hurt. I was hurt before, because of her. But because of her sweetness, it cured me. In simpler word, she is the disease, yet she is also the cure.

Syahiira. I have no big problem with this Syisyi Musyi. But I can say that our friendship was much better during our 3rd sem, as it developed really well after I promulgated that she was my best disciple of being cynical. We kept joking and talking cynical things, until we forgot how to speak properly to each other. Example :

Syaera : Maryam, pinjam pen.

Me : Ambikla. Memang aku beli untuk kau punnn.

atau,

Me : Sya, ko nak turun ke? Nak kirim!

Syaera : Nak kirim apa? Memang aku datang sini nak keje untuk kau!

Any of those cynical things, we celebrated them with laugh. None of them was brought into hearts. We just joked around, and actually that make us closer ^^

Sabriena. She is mystery :D But somehow, she is cute. And I never failed to think that she is my younger sister, that needs to be protected. Therefore, I cannot deny that I care more about her, rather than two other roomies. Why? Because I am sure that Waniey and Syaera can handle themselves nicely, but not this naive girl. I love to make she laughs, because when she does so, she will do it with entire of her heart. Have you ever experience the moment that u joke, then the person around you laugh wholeheartedly? You will feel that your jokes are successful to plan the smile and laugh in their lips, and you feel good with that. Right? ;)

Let's move to my classmates. Ohh my Rabb. Sepanjang tiga sem di CFS, ramaiii sangat classmates. Ada yang sama untuk beberapa kelas, ada yang sama semua kelas, ada yang sama satu dua kelas je. Dan inilah yang menyeronokkan sebenarnya, sebab boleh kenal ramai kawan. Ingat frasa ni : Sekali kita berkawan, selamanya tetap kawan. Kan? :)

Tapi dalam ramai-ramai tu, nak cerita pasal sorang ni je. Special la sikit. Auww, kelas kau jahh. Haha. She is Nabila Yahya. She is my MMP-mate, and now she is my CFS-mate, in fact, my classmate. Tak pernah terlintas pun di fikiran untuk jadi rapat dengan Bella, like we are today. Jumpa Bella masa nak exam EPT, then suddenly we were in the same English class. Then, I realized that we were actually classmates for all classes of all subjects during our first sem, second sem and two of four subjects on 3rd semester. Basically, I met her everyday, and gradually, we got close.

I used to update a photo of us to my FB, with the caption of her that I called as 'troublemaker' and me myself, as prefect. It is true! During our school time back then, she was one of the famous senior troublemakers. Troublemakers as in those people who dislike us, the prefects of the school. As far as I remember, I had never talk to her during school period. But now, the reversal took place. Bella and I was not really best friends as in BFF, but I can categorize her as one of my good friends at CFS. We often held discussion together, as well as had our gossiping session some times. We can sit around together, choose food, eat, talk and laugh together. That was much better than before, wasn't it? Maka Nabila, ketahuilah sesungguhnya setiap detikku bersamamu adalah sangat bermakna! :) *euw, grossy x? haha :D

[kalau zaman sekolah dulu, jangan harap nak snap gambar mesra cenggini :D ]

Okehh. Ayuh cerita pasal tenaga pengajar CFS pulak. Sila maklum ya, bahawa kami memiliki tenaga pengajar antarabangsa. Mostly yang antarabangsa tu ialah ustaz-ustaz daripada Sudan. Ada jugak daripada negara Timur Tengah lain. Mereka ni kebanyakannya mengajar Bahasa Arab :) My favourite ustaz? Tak lain tak bukan, goes to Ustaz Elhadi Al-amin Al-Abbas! Yeay!


Banyak rasanya post-post sebelum ni yang bercerita tentang beliau. Kesimpulannya, beliau merupakan ustaz yang paling fatherly pernah mengajar saya. He resembles my aytuk a lot. Er, maka, beliau adalah seorang grandfatherly la kannn? Heheh xD

Setahun di CFS juga mengajar saya cara bersosial :D I mean, macam mana nak menggunakan kemudahan awam untuk ke sana ke sini. Dulu, nak naik bas dari depan CFS ke MidValley pun takut, siap kena berteman lagi. Takut salah bas lah, sesat lah, pickpocket lah. Macam-macam! Sekarang, siap boleh jerit kat pak cik bas suruh bas jangan bergerak lagi, tunggu sehingga saya naik! Sengal! :D 

Dulu, nak lalu depan pak guard tu seram dan ngeri. Takut pak guard tak kasi balik / outing. Takut kena saman. Sekarang, siap boleh bercanda mesra bergurau senda pulak dengan depa, terutama Encik S. Boleh cakap hal politik lagi wooo.

Sejak jadi orang Petaling Jaya yang saban minggu balik berhujung minggu di Bangi, route komuter tu saya dah hafal dah :D Dari Mid Valley nak ke UKM tiketnya harga RM3.20 dan kena melalui 5 stesen untuk sampai ke UKM. Kalau nak turun di Putrajaya, naik komuter ke BTS dan tukar ke KLIA Transit. Tambang KLIA Transit tu RM5.30. See! Dah hafal! Makanya, dah bolehlah sikit-sikit nak berjimba-jimba :D Dah reti nak pegi Jalan TAR sendiri :D Naik bas pegi Stesen Universiti, then ambik LRT ke Masjid Jamek tambang RM2. Pencapaian cemerlang, kan? :)

Sem 2 memperlihatkan saya terjatuh dalam jurang Korea. Yaaaa! Sampai sekarang, virus Korea masih merebak dalam diri. Syukurlah, ALLAH masih mahu memberi CGPA yang baik kepada saya. Maka, harus lebih genius dalam menseimbangkan hiburan dan akademik ya, Maryam!

Sem 3, saya lebih rileks. Kelas Arab Sem 3 memang sangatlah mumtaz! Ustaz Fuad yang suka cakap pasal kahwin, Ustaz Dhau' yang sangat fatherly dan Dr Esam yang serius tapi kelakar, serta 12 classmates lain yang sangat awesome, sungguh! Kelas Arab level 3 ni best ohh!!

[Duduk dari kanan : Nabila (see! kan dah cakap, kami selalu sekelas!) , Mira, Bahirah, Nadiah, KAK Asma, Farehhh :D , Maryam Hamidah dan Marinah]

Sem 3 jugalah yang membuka peluang luas dan lebar kepada saya untuk terlibat agak aktif dengan persatuan di CFS. Di bawah lembayung Facilitator Representative Council (FRC), saya berpeluang jejakkan kaki ke N9, Perlis dan Pahang. Alhamdulillah, rezeki dibawa berjalan ke negeri orang, kenal keindahan ciptaan Tuhan ^^

In conclusion, alhamdulillah, setahun di CFS banyak mengajar saya erti hidup berdikari. Bukanlah secara total, kerana saya masih mengharapkan ehsan daripada ibu bapa dan keluarga dalam semua hal. Cuma seperti yang dinyatakan di atas, ada ketikanya, saya perlu membuat keputusan sendiri. Jika berjaya, alhamdulillah. Jika gagal, belajar daripada kesilapan. 

Nasihat ikhlas : 

Pilihlah teman yang baik. Kawan anda mencerminkan siapa anda. Jika mereka baik, begitulah anda. Jika tidak, maka sebaliknya. Sepanjang pengalaman saya, kawan memang memainkan peranan penting dalam kehidupan di IPT, kerana kawan insan yang paling dekat dengan kita. Mak ayah dan keluarga memanglah dekat jugak, cuma bila nak hubungi mereka, kena call lah, text lah. Kalau kawan, tambah-tambah roommates, kamu boleh bercerita direct kepada dia. Jika dia baik, geniuslah nasihatnya. Jika tidak, hanguslah kamu!

Kedua, sila jangan sia-siakan peluang kamu untuk menuntut ilmu. Ramai lagi rakan-rakan sebaya kamu yang gagal menerima tawaran UPU, ataupun gagal untuk menempatkan diri di CFS UIA, meskipun pilihan 1-4 semuanya UIA. Sila hargai CFS UIA dengan sebaik-baiknya. Belajar elok-elok, jangan hampakan mak ayah dan kerajaan yang bagi elaun kepada budak program asasi. Duit elaun tu duit rakyat Malaysia yang bayar cukai jugak. Maka, use the money wisely.

Ketiga, setkan dalam minda yang anda ke IPT bukanlah untuk menuntutu ilmu untuk menjawab soalan di dewan peperiksaan semata-mata. Anda akan ada banyak perkara yang harus anda lakukan, secara berkumpulan. Makanya, sila jangan pentingkan diri sendiri dan saling bekerjasama. Tapi, hubungan antara lelaki dan perempuan perlu juga dijaga ya. Jangan membabi buta sahaja. Selain tu, sediakan diri untuk menyertai macam-macam program best di CFS. Program-program CFS mantap dowh!

Semoga setahun mendatang menjanjikan yang lebih baik untuk saya, awak, dan kita semua  :)

Jazakumullahu kher, insya ALLAH.

Wallahu'alam, wassalam.

1 love letta(s):

NJihe.am said...

salam akak. singgah sini. studioous.blogspot.com

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template