Wednesday, March 31, 2010

Maryam@Mekah Edisi 1 : Bahrain

Assalamualaikum wbt.
Walopun mungkin suda terlambat, tapi saya dgn semangat yang tak berapa nak jitunya nak kongsi sesuatu dengan anda.. 

Pada 14 Mac hingga 27 Mac 2010 baru-baru ni, saya telah meninggalkan bumi Malaysia buat seketika.. Menyahut seruanNYA, memenuhi jemputanNYA supaya berkunjung ke Baitil AtiqNYA. Alhamdulillah.

Perjalanan saya, mak dan ayah bermula sejak Sabtu, 13 Mac lagi. Dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, kami menaiki MAS ke KLIA. Tidur semalaman di rumah abang di Puncak Jalil, kemudian pagi 14 Mac tu, kami dah siap sedia terpacak di KLIA. :)


Bersama my beloved mommy di KLIA. Alah mak, shy2 cat laa pulakkk.. :)



Ni kat Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain. Tengah queue nak ambik pas transit, as kitorang akan overnite di Bahrain semalaman, sebelum ke Jeddah esok! Oo.. yeah!

Kat sini, ada rangkaian telekomunikasi bernama VIVA, macam nama produk kereta keluaran Perodua di Mesia, kan? ngeh3..


Masa ni kat dalam van yang membawa kami dari airport ke tempat penginapan yang memang mantop! Satu apartmen tiga bilik yang sepatutnya diisi tiga buah keluarga, tapi kami bertuah dua buah keluarga je yang duduk apartmen ni. Jadi, kami ambik satu bilik, kebetulan depa ambik dua bilik. Ye..ha!

Teka teki ayah : Apa perkara yang berbeza yang pertama di sini, berbanding M'sia?


Saya jawab dengan konfiden, laut! Sebab laut kat sini sangatlah cantik...!

Ayah cakap, jugak dengan konfiden.. SALAH! Pemanduan di sebelah kiri.. Haha.. Left-driving upanya kat sini.. Ahhh.. ada aku kesah? Kih3


Ni kat Bahrain Towers rasanya. Pembinaan twin towers ni turut dijoin oleh jurutera berbangsa India dari M'sia, menurut Miss Matthew, tour guide kami. Entahlah.. Kalau betul, I am proud to be Malaysia. Kalau x pun, xkesah.. huhu..

Ni antara tempat2 menarik yang dibawa sepetang kami di Bahrain.. Bahrain ni negara kecil yang mengeluarkan minyak yang mengandungi 33 pulau, namun hanya 3 pulau yang diduduki. Tumpuan utama penduduk adalah di Manama, ibu negara Bahrain yakni tempat yang kami duduki. Populasi masyarakat : 50 % Bahrain pure manakala the rest ialah foreigners.. [kemahiran Maryam berbahasa rojak kian meningkat!]

Agama dorang of coz Islam, as negara Arab kan. Bahrain is one of gulf countries. Oman, Abu Dhabi tu kawan2 Bahrain la tu...


Selain ni, kami juga dibawa ke sempadan antara Bahrain dengan Arab Saudi dan juga pusat membeli-belah di Bahrain. Menggunakan Bahrain Dinar [BD], duit dorang tersangatlah mahal. Satu riyal BD bersamaan dengan RM10 .. at last, cuci mata je kat The Bahrain Mall. Takkan nak cuci poket? Hehehe


Tadaaa! Inilah hotel penginapan kami.. Bilik memang oke. Makanan memang best... Nasi ada, spageti ada, roti ada.. Macam-macam ada.. Yang best, minuman sampai 4-5 jenis.. Desert sampai 3-4 jenis buahan.. Adoiii.. No wonder che pah kata saya makin berisi lepas balik Mekah.. Di Bahrain lagi orang jamu best2.. Belum kira Madinah Mekah lagi.. hehe

Talking about food...



Sebelum kejadian..

Ini makanan atas flight! Bayangkan, dari Bahrain ke Jeddah yang mengambil masa dua jam je, nasi bukhari yang diorang hidangkan.. Tu,,, air sprite.. Haha.. berlagak! Muak nak telan juice orange, order plak sprite yaa.. Tapi salad sayur saya tak makan.. pelik semacam saja.. Kat Pasir Mas mana ada salad sayur segala.. Heheh.. Begitu juga dengan puding yang disediakan.. Sangat pelik rasanya.. Sebelum termuntah, baek xyah makan terus, kan? Hoho.. saya memang xley kawin ngan arabian... :(
ahax!



Selepas kejadian..

heheh...
nasi dah licin dan tempat salad diganti roti.. roti ni kalo makan ngan butter pun da sedap.. adoyaii! semua tempat makanan sedap.. ke mana pergi, makanan best. Mana berat badan x naik? haha..

Masa ni dah 15 Mac. Kami on the way nak ke Jeddah, sebelum ambik bas ke Mekah...

Sekian sahaja cerita pengembaraan kami ke Bahrain. Lepas ni, kita cerita pasal Madinah pulak eyh..

Tengokla bila ada masa.. Esok nak gi rehlah BD, lusa tulat tulim nak study..[ye ke?!]

haha.. wish me luck!

oke, salam.

Wallahu'alam.







2 love letta(s):

nurul iman said...

sperti biase...
alya akn jd org pertama yg komen kan??
huhu...

1 dinar BD sme ngn RM10???
wahhhh...mahalnye...
lg mahal dr dolar laa...
ishk3....

k.yam...
i like ur pic yg mse ats flight tuu..
hehehe...
nape x duk tmpat laen??
penuh eh??

gemuk itu menarik @
big is beautiful
hahahha....

x leyh kawin ngn arabian??
bgus!!! kurang kos nk p "menghantar" :D

Maryam Kamal said...

seperti biasa, kak yam akn balas komen alia, kan?

haah...
BD1 dia sama dgn RM10 kita..
kira kalo kat sana, topup BD1 je la.. huhu

alia..
terima kasih kerana like my pic atas tu dgn bai terbabit.. harap2 dia xbaca blog neh. haha
xleh dk tmpat laen.. xkan nk duk ats riba org?? alia je suka buat cmtu.. kak yam x. haha

yeahhh rite..
menarik dan beautiful la sangattt...! :)
dia tu sekeping jep!!

arabian?
haha
talking bout arabian niyh,
dorg ni sangat hensem, romantik dan gentleman au..
nak g masjid uh pimpin tgn wife masuk masjid, then pastikan wife dorg dpt tmpat smayg dulu, br dorg p smayg.. huhu

xkira dh air smayg bata ke apeh.. :)

 

♥ Maryam Jamilah's ♥ Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template